A legújabb dolog amit kipróbáltunk: aszalás. Tavaly karácsonyra mindketten aszalógépet kaptunk karácsonyra. Most lett először igazán kihasználva. Bármit lehet aszalni, amit szívesen megeszik az ember. Mi először szilvával, almával, körtével próbálkoztunk. Kiszélesedett a kör a zöldségekre is: paprika, paradicsom (lukullusz a legjobb, mert húsos). Ma aszaltunk egy kevés gombát és sárgadinnyét is. Az aszalványokat könnyen tárolhatjuk befőttes üvegekben.
Sok helyen lehet kapni helyes befőttes üvegeket, de az évek alatt felhalmozott csemegeuborkás, meggybefőtt üvegeket is felhasználhatjuk. Ha nincs meg a tetejük, akkor a legtöbb boltban kapható befőző fóliát érdemes venni. Érdemes lemosni róla a címkéket és saját készítésű feliratokat ragasztani rá.
A paradicsomot akár szárazon eltéve, vagy olívaolajjal felöntve, friss bazsalikommal és fokhagymával is ízesíthetjük.
A gyümölcsöket is szárazon, vagy mézben eltéve rakhatjuk polcainkra. A mézes fajtát fel lehet használni pálinkaágynak is.
Nagyon jó ajándék lehet bármilyen ünnepre, és ezeket bármikor felhasználhatjuk amire szeretnénk.
Mellékelünk néhány képet, hátha kedvet kaptok:
Itt vannak az első adagok: