A hétvége utolsó terméke a padlizsánkrém és a körte befőtt volt.
13 kg körtét vettek Anyáék, hogy csinálhassunk befőttet, aszalhassunk még, és ha marad, akkor ehessünk :). A befőtt készítésről sajnos nincs képem, de azt mindenki el tudja képzelni, hogy egy egész konyhát el lehet vele foglalni. Egy idő után minden ragacsos, de a végeredmény finom lesz. Mi így csináltuk: a körtéket megmostuk, meghámoztuk és kiszedtük a magházát. Ezután cikkekre vágtuk és citromsavas vízbe tettük (azért, hogy meg ne barnuljon). Közben a tűzhelyen cukros, fahéjas, szegfűszeges vízet melegítettünk. Amikor ez felforrt beleraktuk a körtét és megfőztük (kb. 10 perc). Ezután beletettük dunsztos üvegbe és ezt a forró cukros vizet öntöttük az üvegbe. Késhegynyi szalicil, tető rá, és mehetett is a száraz dunsztba.
Pár fontos dolog: érdemes kevésbé érett körtéből csinálni. A dunszton legyen tető, addig ne emeljük fel, míg nem hűlt ki mind (min. 1 nap).
Padlizsánkrémről sincs képem, csak a friss padlizsánról.
Nagyon finom, könnyű és gyors: a padlizsánokat villával sok helyen megböködöm és csak ezután teszem a sütőbe. Ha nincs megböködve, akkor kidurranhat a sütőben. Nem hiszem, hogy bárki szívesen takarítaná, úgyhogy ezt semmiképp se feletsétek el!! Ha megsült a padlizsán (kb. 20 perc 180 fokon), akkor vegyük ki és melegen szedjük le a héját. Könnyen lejön. Ezután aprítsunk fel egy fej hagymát és ízlés szerint fokhagymát. Tegyük a ezeket egy tálba, sózzuk, borsozzuk és turmixoljuk össze.
Ha valaki el szeretné rakni, akkor főzze egy kicsit. Melegen rakja üvegekbe és tegyen a tetejére kevés szalicilt. Tető rá, és szintén mehet a száraz dunsztba.
Mi 3 padlizsánból csináltuk és ebből lett 2, kb. 3dl-es üveg. Piritósra téve a legjobb.
Többféle változata létezik: paradicsomos, olíva olajas...stb., akinek ízlett próbálja ki bármelyiket!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.