Tavaly karácsony legjobbra sikeredett kézzel gyártott ajándéka volt.
Nagyon sok bonbont csináltunk, sokfélét kipróbáltunk. Vettünk mindenféle jégkocka formát, a legjobb amelyik szilikonból van, mert könnyű kipattintani. Ebben törik a legkevésbé.
Mi a piacon vettünk kimért csokit. Fehéret, feketét, barnát. Egyik könyvesboltban találtunk egy bonbonos könyvet. Nem vastag, de sok féle van benne.
Igazából, ha valakit elcsábít a bonbon készítés úgyis utána olvasnak, hogyan kell, milyen eszközökkel, ezért inkább csak a képeket akarom megmutatni. Pepecselős munka, de összemérhetetlen a bolti édességgel, és nagyon jó ajándék bármikor.
Egyszer még rendelésre is csináltunk kb. 150 db bonbont, Budapesten adták el Valentin-nap előtt.
Sajnos a képek nem jó minőségűek, mert telefonnal lett fényképezve. Ezek voltak karácsonyra:Ez a típus pedig Valentin-napra:
2010.09.20. 17:49 óccus
Igazi bonbon gyár
Szólj hozzá!
2010.09.20. 17:34 óccus
Padlizsánkrém és körte befőtt
A hétvége utolsó terméke a padlizsánkrém és a körte befőtt volt.
13 kg körtét vettek Anyáék, hogy csinálhassunk befőttet, aszalhassunk még, és ha marad, akkor ehessünk :). A befőtt készítésről sajnos nincs képem, de azt mindenki el tudja képzelni, hogy egy egész konyhát el lehet vele foglalni. Egy idő után minden ragacsos, de a végeredmény finom lesz. Mi így csináltuk: a körtéket megmostuk, meghámoztuk és kiszedtük a magházát. Ezután cikkekre vágtuk és citromsavas vízbe tettük (azért, hogy meg ne barnuljon). Közben a tűzhelyen cukros, fahéjas, szegfűszeges vízet melegítettünk. Amikor ez felforrt beleraktuk a körtét és megfőztük (kb. 10 perc). Ezután beletettük dunsztos üvegbe és ezt a forró cukros vizet öntöttük az üvegbe. Késhegynyi szalicil, tető rá, és mehetett is a száraz dunsztba.
Pár fontos dolog: érdemes kevésbé érett körtéből csinálni. A dunszton legyen tető, addig ne emeljük fel, míg nem hűlt ki mind (min. 1 nap).
Padlizsánkrémről sincs képem, csak a friss padlizsánról.
Nagyon finom, könnyű és gyors: a padlizsánokat villával sok helyen megböködöm és csak ezután teszem a sütőbe. Ha nincs megböködve, akkor kidurranhat a sütőben. Nem hiszem, hogy bárki szívesen takarítaná, úgyhogy ezt semmiképp se feletsétek el!! Ha megsült a padlizsán (kb. 20 perc 180 fokon), akkor vegyük ki és melegen szedjük le a héját. Könnyen lejön. Ezután aprítsunk fel egy fej hagymát és ízlés szerint fokhagymát. Tegyük a ezeket egy tálba, sózzuk, borsozzuk és turmixoljuk össze.
Ha valaki el szeretné rakni, akkor főzze egy kicsit. Melegen rakja üvegekbe és tegyen a tetejére kevés szalicilt. Tető rá, és szintén mehet a száraz dunsztba.
Mi 3 padlizsánból csináltuk és ebből lett 2, kb. 3dl-es üveg. Piritósra téve a legjobb.
Többféle változata létezik: paradicsomos, olíva olajas...stb., akinek ízlett próbálja ki bármelyiket!
Szólj hozzá!
2010.09.20. 17:12 óccus
Citromszörp
Anyuka először csinált citromszörpöt. Jó pár üveg lett belőle, az íze hasonlít a limonádéra, bár kicsit édesebb. A lényege, hogy jó sok citrom kell hozzá, és sok-sok türelem a reszeléshez. Hétvégén felrakom a receptet is, most egyenlőre csak a képeket!
Szólj hozzá!
2010.09.20. 17:01 óccus
Gombák
Sikeres volt a hétvége, amikor nem esett ki tudtunk menni gombát szedni.
Itt vannak képek, hogy milyeneket sikerült. Sajnos csak telefonnal csináltam képeket, mert elfelejtettem hazavinni a fényképezőmet. A nagyobbak az őzlábgombák, a kicsi pedig a csibegomba.
Naaaagy:
Legnagyobb:
A képeken kb. a negyede látható: